Целият живот на Земята зависи от слънчевата светлина и топлината. Но

...
Целият живот на Земята зависи от слънчевата светлина и топлината. Но
Коментари Харесай

Могат ли слънчевите изригвания и плазмените потоци да унищожат Земята

Целият живот на Земята зависи от слънчевата светлина и топлината. Но постоянно на Слънцето се случват събития, които се назовават ​​слънчеви изригвания, вследствие на които милиарди тонове плазма летят в космоса със скорост хиляди километри в секунда. И от време на време тези потоци летят непосредствено към Земята. Ако на Слънцето се случи необикновено мощно изригване, ще успее ли Земята да издържи подобен удар и няма ли целият живот на нашата планета да бъде погубен? Live Science установи мнението на учените по този въпрос.

Много е мъчно да се предскаже тъкмо какво може да се случи вследствие на доста мощно изригване и големи изхвърляния на коронална маса (същите тези плазмени потоци), споделят учените.
Земята има надеждна отбрана
Повечето специалисти считат, че магнитното поле на Земята, което образува обвивка към планетата, наречена магнитосфера, би трябвало да пази планетата от най-екстремните събития на Слънцето.

Когато такива потоци от заредени частици дойдат до Земята, те се сблъскват с магнитно поле и това провокира геомагнитна стихия. Което от своя страна, според от мощността, може да повлияе неподходящо на работата на околните до Земята галактически кораби, както и на радиокомуникациите на планетата.

В същото време тези заредени частици носят нездравословно излъчване, което е пагубно за всички живи същества. Но тази радиация се стопира от нашата плътна атмосфера. Според астрофизика Алекс Йънг от Центъра за галактически полети Годард на НАСА, даже най-мощните слънчеви изригвания към момента не са увредили атмосферата.
 слънце, земя, магнитно поле Снимка: Universe TodayКак пораждат слънчевите изригвания?
Когато линиите на магнитното поле на нашата звезда се усукват, резултатът е петна от голяма електромагнитна сила върху Слънцето, известни като слънчеви петна. Именно в тези петна се появяват светкавици с доста друга мощ, които принадлежат към пет разнообразни класа: от най-слабите до най-разрушителните.

По-голямата част от силата от слънчевото изригване се освобождава под формата на ултравиолетово и рентгеново излъчване. Но силата на пламъка може да загрее близкия газ в атмосферата на Слънцето и да изпрати милиарди тонове слънчева плазма, летяща в космоса, наречено изхвърляне на коронална маса. Тези потоци от заредени слънчеви частици могат да доближат Земята за 15 до 48 часа.
 слънце Снимка: NASAГеомагнитни стихии
Сега Слънцето наближава пика на своята интензивност в 11-годишния безоблачен цикъл и броят на изригванията се усилва, а с тях и количеството слънчева материя, изхвърлена в космоса. Повечето от тези потоци, съгласно учените, съвсем незабележимо се разрушават в нашата магнитосфера. Но в случай че изригването на Слънцето е задоволително мощно, а такива към този момент се появяват и в близко бъдеще ще бъдат още повече, тогава взаимоотношението на магнитното поле на Земята и плазмените потоци води до появяването на разнообразни геомагнитни стихии. 

Като се има поради, че прогнозирането на появяването на изригвания на Слънцето е съвсем невероятно, някои учени се притесняват, че до 2024 година, когато Слънцето доближи своя пик, доста мощни изригвания могат да основат доста проблеми на планетата.

По-специално, съвсем всички спътници в ниска околоземна орбита могат да се повредят от такива изригвания, което ще остави планетата без навигация и връзка. Някои учени допускат, че даже интернет апокалипсис може да настъпи, когато силата на Слънцето повреди кабелните мрежи на Земята.
Може ли слънчево изригване да унищожи живота на Земята?
" Какво би трябвало да падне на Земята, с цел да унищожи живота тук? Колко мощен би трябвало да бъде този поток от слънчеви частици, който няма да задържи магнитното поле и атмосферата на Земята? Няма отговор на този въпрос, защото до момента даже най-мощните изригвания на Слънцето не е навредило нито на технологиите, нито на хората толкоз мощно “, споделя Дъг Бизекер, специалист по галактическо време от Станфордския университет.

През идващите няколко милиарда години, преди Слънцето да стартира да се трансформира в червен колос, нашата звезда няма да заплаши Земята с унищожаването на живот, настояват учени.
 слънце Снимка: NASAКой би трябвало да се опасява?
В този случай можете да се страхувате от детонацията на умираща звезда, която ще се трансформира в свръхнова. Ако такава супернова се появи в границите на 50-100 светлинни години от нас, тогава това в действителност е нещо, от което би трябвало да се опасяваме, споделят учените.

Когато избухне свръхнова, в космоса излиза необикновено мощна радиация, която може да пътува на милиони светлинни години. Такава детонация не е мълния на Слънцето, тази радиация може да унищожи целия озонов пласт на Земята и просто да изгори целия живот. За благополучие, засега в непосредственост до Земята няма звезда, която да се трансформира в свръхнова в близко бъдеще, споделят учените.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР